Višeň obecná (Prunus censusL.)

Její trpká, nakyslá chuť nejvíce vynikne pokuj ji jíme samotnou.

Višně konzumujeme především my, dospěláci. Malé děti si k tomuto ovoci nacházejí cestu velmi pomalu.

Vzhledem k tomu, že višně dozrávají v červnu a červenci, jejich skladování v čerstvém stavu je velmi omezené. V chladu vydrží několik dnů a v ledničce patří mezi ovoce, které do sebe snadno absorbují okolní pachy.

Jedna z možností, jak skladovat višně a zároveň v nich uchovat všechny potřebné látky je sušení. Avšak při vypeckovávání prvního kilogramu višní vás přejde touha po této domácí přírodní dobrotě. Navíc, velmi záhy zjistíte, že nasušíte tak malou hromádku, kterou slupnete po obědě ke kávě.

Vězte, že toto sušené ovoce je sice na našich prodejních pultech o něco dražší, než jiné sušené ovoce, ale sušení višní a jejich příprava je skutečná řehole, kterou nechte radši na nás a vy si užívejte už jen tu lahodnou chuť.

Sušené plody jsou výborné jako svačinka, ale můžeme je přidávat například do ovocných moučníků, kaší a cereálních směsí. Výborně se hodí pro přípravu ovocných nápojů teplých, ale i studených pro osvěžení během letních dnů.

Vyzkoušejte višně, které jsou též součástí směsi POCTIVÝ GRUND pro výrobu ovocného nápoje a svařeného vína.

Sušené višně POCTIVÝ GRUND jsou skutečná delikatesa, která si zaslouží vaši pozornost.

Sušíme pouze zdravé vypeckované plody pocházející z našeho trhu.

K dostání jsou v obchodech v balení 50 a 100 gramů jako jednodruhové balení Sušené višně vypeckované POCTIVÝ GRUND, anebo jako součást výrobku 50 a 100 gramů Sušená ovocná směs POCTIVÝ GRUND ovocný čaj/svařák.

Něco o višni

100g v čerstvém stavu má 58 kalorií

Višeň je plod ovocného stromu z čeledi růžovitých.

Svým původem pochází z oblasti západní Asiie a severní Indie. Do Evropy se dostala díky starým Římanům. V českých zemích se první višňové sady začaly zakládat ve 14tém století. Dnes roste v mírném podnebném pásu po celém světě.

Višeň obecná dorůstá výšky 10ti metrů, je krátkověká, dožívá se kolem čtyřiceti let. Plody jsou jasně rudé, až rubínové a nejsou tak sladké jako třešně. Kůra kmene i větví je tmavohnědá, lesklá. Višňové dřevo se hojně zpracovává v nábytkářském průmyslu.

Plody obsahují třísloviny, kyselinu citronovou a jablečnou, draslík, vitamin A a C, jód, beta karoten, železo, hořčík, vápník, fosfor a zinek.

V syrovém stavu v sobě má velké množství vody – až 83 procent.

 

———————————————————————————————————————————————————

Důvody proč nenechat sušené višně POCTIVÝ GRUND bez povšimnutí:

  • mají pozitivní vliv na imunitní systém
  • podporují činnost trávicího a vylučovacího systému
  • obsahem železa pomáhají při poruchách krvetvorby
  • vápník je užitečný pro stav kostí a zubů
  • působí proti horečce a protizánětlivě
  • jsou doporučovány proti parodontóze
  • zvyšují odolnost proti stresu
  • napomáhají neutralizovat a vylučovat z lidského těla těžké kovy a další škodlivé látky
  • dokážou zvýšit produkci inzulínu až o padesát procent a snižují tak hladinu cukru v krvi. 

Konzumace višní působí kladně na regeneraci svalů po námaze, zpomalují stárnutí pleti i celého organismu

Višně – místo v přírodní medicíně

V Lidovém léčitelství se pro výrobu prostředku proti kašli suší stopky višní. Obsahují třísloviny a další látky, které mají blahodárné účinky na lidský organismus a pomáhají doplnit hladinu jódu.

Stopky višní se také přidávají do produktů pro podporu redukce hmotnosti, protože dokážou neutralizovat tuky, které se neusazují v těle

Odvar z listů se používá při chudokrevnosti a při nadměrné tvorbě střevních plynů.

Sušené višňové pecky absorbují teplo. Zašité do látkového pytlíku se mohou používat jako nahřívací prostředek například při prochladnutí anebo jiných bolestech.