Mrkev vydrží dlouho, ale nevydrží všechno. Ta krásná celoročně relativně levná zelenina se čerstvě nakoupená a uskladněná ve spodním šuplíku Vaší lednice dá asi týden křoupat jen tak a je výtečná.
Člověk má pocit, že dělá skutečně něco pro zdraví, pro oči a pro pleť.
Po týdnu, vhodná tak do salátů už je o něco „menší“. Po dalším týdnu ji jednoduše ohnete do pravého úhlu, aniž bychom ji zlomili. Ona v podstatě v tomto tvaru už zlomit nejde.
Jak dlouho se u Vás „ohřála“? Mrkev jednoduše vadne tím, že ztrácí vodu. Mrkev obecná obsahuje ve 100 gramech 90,7 gramů vody. My, pod bedlivým dohledem a za přísných potravinářských podmínek vodu vysušíme během několika hodin, proces zrychlíme a z mrkve se stane trvanlivý výrobek, který na Vás počká ve špajzu i několik měsíců.
Sušená mrkev POCTIVÝ GRUND bude především vždy po ruce. Je jemně přisolená. Sušíme pouze zdravý, čerstvý kořen pocházející ryze z našeho českého zemědělství.
K dostání je v obchodech v balení 50 a 100 gramů jako jednodruhové balení Sušená mrkev POCTIVÝ GRUND, anebo jako součást výrobku 50 a 100 gramů Sušená zeleninová směs POCTIVÝ GRUND svíčková/boršč/polévka.
Něco o mrkvi obecné:
100g v čerstvém stavu má 35,27 kalorií
Pěstovaná je jako kořenová zelenina, pro dochucení a ozdobu lze použít i nať. Jedná se o dvouletou rostlinu, avšak u nás se sklízí již prvním rokem a rostlina zaniká. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák.
Rostlina pochází zřejmě z jižní Asie. Během 10tého až 12tého století se prakticky dostala do celého světa. Z původní černé odrůdy je během 17tého století v Nizozemí vyšlechtila odrůda oranžová.
Obsahuje mnoho vitamínů z nichž nejvýznamnější jsou beta-karoteny a vitamín A. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty.
——————————————————————————————————————–.
Důvody proč nenechat sušenou mrkev POCTIVÝ GRUND bez povšimnutí:
V případě zdravé výživy – když Vás bude „honit mlsná“ máte svou touhu čím uspokojit
V kuchyni – sušenou mrkev můžete využít všude tam, kde se používá mrkev čerstvá, či mražená
Při turistice a na dovolené – jednoduše zkombinujte horní dvě varianty
dále pak:
- zlepšuje zrak
- v léčitelství se využívá k léčbě močových kamenů a revmatických zánětech kloubů
- šťáva pomáhá při léčbě ischemické choroby srdeční
- podporuje vylučování cholesterolu z těla
- může snižovat rozvoj rakoviny
- upravuje stolici
- Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu
Díky selenu posiluje náš imunitní systém
Použití v kuchyni
Mrkev se může jíst syrová, nasekaná či nastrouhaná do salátů. Je zdravější vařená, tělo tak lépe vstřebá betakaroten. Aby se látky obsažené v této zelenině správně využily, je nutné ji konzumovat s troškou tuku. Postačí několik kapek olivového oleje v mrkvovém salátu, přidané ořechy či tučný sýr.
Je nezbytnou součástí mnoha druhů polévek, bývá často kombinována s celerem, petrželí, cibulí kuchyňskou, tak jak je tomu právě v balení „POCTIVÝ GRUND polévková směs“.
Lékařství a léčitelství
Před 12ti lety bylo zjištěno, že látka falcarinol obsažená v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny. Výzkum však nestihl prokázat, zda mrkev obsahuje falcarinol a jaké je jeho množství ve vymačkané šťávě. Faktem je, že se tato látka z mrkve poměrně razantně ztrácí vařením.
- V lidové medicíně se karotka používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech.
- Karotka se také používá při rakovině plic a rakovině slinivky břišní. Konzumuje-li kuřák mrkev pravidelně a kouřit přestane, může mu mrkev přilepšit tím, že potlačí pokročilé škody na buňkách
- Je dobrou výživou pro srdce. Syrová karotka jednoznačně snižuje cholesterol v krvi.
- Při střevních katarech a průjmech se podává vařené mrkvové pyré, rýžový odvar, čaj ze sušených borůvek.