POCTIVÝ GRUND Vám nabízí novinku: originální jablečné octy s příchutěmi vhodné do zálivek, salátů, na dresing, do majonéz, na ochucení pokrmů – kulajdy, čočky na kyselo, luštěninových pomazánek a jiných pokrmů, na kterých rádi a s láskou pracujete ve Vaší kuchyni.

Tento jedinečný přírodní produkt, jehož přesný překlad z francouštiny znamená „kyselé víno“  lidé užívají  v domácnostech již po staletí.

Jedná se o starobylý lidový lék, který byl využíván u celé řady nejrůznějších zdravotních komplikací. I novodobé studie potvrzují, že má řadu léčivých účinků na lidské zdraví.

Ocet prochází výrobním procesem kvašení mletých jablek, nebo jable

ného moštu, při kterém se cukry mění na alkohol. V druhé fázi, působením bakterií dochází k přeměně alkoholu na kyselinu octovou – hlavní látkou jablečného octu.

Pro výrobu používáme pouze byliny a koření, které pocházejí z našeho trhu.

Ani jeden jablečný ocet POCTIVÝ GRUND neobsahuje emulgátor amoniakový karamel E150c, barvivo které slouží jiným výrobcům k  sjednocení odstínu výrobku.

Trvanlivost octů je neomezená, avšak dnes už legislativa nedovoluje používat pro potraviny tento termín, proto uvádíme minimální trvanlivost na našich výrobcích 2 roky. Otevřené balení není třeba uchovávat v lednici.

Druhy jablečného octa:

  • Jablečný ocet – Zálivkový
  • Jablečný ocet – Tymián s medem
  • Jablečný ocet  – Chilli
  • Dárkový set jablečných octů (3x 0,1l)

Balení:  0,1, a 0,25l.

Všechny octy námi vyráběné jsou opatřeny šroubovacím uzávěrem, pro snadné použití je uvnitř hrdla nálevka. Každý nový výrobek je zatavena do černé termo zátky.

3 důvody proč se nevyhýbat jablečnému octu POCTIVÝ GRUND

 

  1. Snižuje hladinu krevního cukru a krevní tlak

Jablečný ocet může být prospěšný pro pacienty s cukrovkou druhého typu (diabetes mellitus 2. typu), pro pacienty s poruchou glukózové tolerance (předstupeň cukrovky druhého typu) a obecně pro všechny, kteří si chtějí udržet stabilní hladiny krevního cukru.

 

  1. Navozuje pocit sytosti = pomáhá při hubnutí

Studie, které byly prováděny ve skupině pacientů s nadváhou, prokázaly, že denní konzumace jablečného octa vede ke snížení množství břišního tuku, zmenšení obvodu pasu, nižším krevním hladinám triglyceridů

  • 15 ml (1 polévková lžíce) – redukce hmotnosti o 1,2 kg

  • 30 ml ( 2 polévkové lžíce) – redukce hmotnosti o 1,7 kg

Tato studie trvala po dobu 12 týdnů.

Energetická hodnota jedné lžíce jablečného octa je velmi nízká, cca 3 kcal. Za zmínku stojí obsah draslíku, aminokyselin a antioxidantů

  1. Snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění

Ověřené studie dokazují, že ženy konzumující zálivky obsahující jablečný ocet mají snížené riziko rozvoje kardiovaskulářních onemocnění

 

Jablečný ocet zálivkový

Příchuť tohoto octu obohatí každý zeleninový salát, na který jen pomyslíte.

Má načervenalou barvu, která je způsobena červenou řepou /odstíny se mohou mírně lišit podle šarží/.

Příchuť zálivkového jablečného octa je docílena naší výrobou, suroviny pro jeho výrobu pocházejí z českého trhu, jedná se o jednodruhové koření a zeleninu – jejich namíchané poměry si určujeme sami podle našich vyzkoušených receptů.

Zálivkový jablečný ocet POCTIVÝ GRUND se dá velmi dobře kombinovat s jablečným octem chilli POCTIVÝ GRUND.

Jablečný ocet tymián s medem

Tymián obecný též mateřídouška obecná je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Pochází ze Středomoří. Má aromatickou vůni. Povzbuzuje při sexu.

Latinský název|: Thymus vulgarit

Je to bylina s velkým antiseptickým účinkem. Působí proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům.

Má příznivé účinky při průjmech, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu.

Mírní i kašel a obecně působí protizánětlivě. .

Větvičky tymiánu můžeme také vkládat do oleje. Používá se ve všech úpravách.

Něco málo o medu:

Původ medu je všeobecně známý a popsaný tolikrát, že se tím nemusíme zdržovat. I jeho lahodnou chuť zná každý.

Nicméně, med je nejen vynikající potravinou, ale i pomocným lékem na mnohé nemoci.

Z minerálních látek je v medu nejvíce obsažen draslík. Dále pak několik desítek druhů antioxidantů. Látek, které kompenzují nežádoucí účinky volných radikálů, které údajně přispívají ke vzniku rakoviny

Jablečný ocet tymián s medem je možno použít při dochucování salátů. Vzhledem k tomu, že jeho chuť není tak výrazná a jednostranně salátová, použijte ho podle fantazie k dochucení omáček, polévek, majonéz či jiných pokrmů.

Recept na Zelný salát babičky Alenky s jablečným octem POCTIVÝ GRUND tymián s medem

Suroviny:

  • čerstvé bílé zelí
  • slunečnicová semínka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • cukr moučkový, sůl

Jablečný ocet tymián s medem POCTIVÝ GRUND /popřípadě možno přidat jablečný ocet chilli POCTIVÝ GRUND/

Postup: zelí nakrájíme, nebo nakrouháme nadrobno, osolíme, přidáme trochu cukru. Smícháme s olivovým olejem a slunečnicovými semínky. Přidáme jablečný ocet podle chuti. Kdo má rád pikantní saláty, může opatrně přidat i jablečný ocet chilli.

Poměr surovin záměrně neuvádíme, protože záleží na každém kuchaři, jak mu recept „padne do ruky“. Salát uchováme v lednici. Zbyde li, druhý den je ještě lepší.

Dobrou chuť přeje babička Alenka a POCTIVÝ GRUND

Jablečný ocet chilli

Pálivost našeho octu si musí každý vyzkoušet sám. Vzhledem k tomu, že toto není první výrobek, ve kterém používáme chilli, jsme přesvědčeni, že každý má svoji stupnici snesitelnosti kapsaicinu a záleží na jednotlivci, co kdo snese.

Nicméně však doporučujeme zvýšenou opatrnost při dochucování pokrmů tímto produktem, protože i my máme rádi chilli a s pálivostí nejsme začátečníci . Vhodné je též kombinovat jablečný ocet chilli s octem zálivkovým anebo s tymián s medem.

Něco málo o chilli:

Chilli papričky pěstovali Indiáni už od 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky je evropští kupci rychle rozšířili po celém světě, protože představovaly cenné koření . Velké obliby doznaly především v Indii, kde dnes představují nedílnou součástí tamní kuchyně.

Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin.

Je prokázáno, že lidé v zemích, kde jsou zvyklí na ostrá jídla s tímto kořením se lépe poperou s nežádoucími bakteriemi vyskytujícími se v pokrmech, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Pro tyto důvody se chilli papričky konzumují při cestovatelských výpravách.

Chili je považováno za afrodisiakum.