Čerstvý vydrží jen zatraceně malou chvíli. Uchováte li ho zmražený tak, jak si ho vypěstujete na vlastní zahrádce pod Vašim zaručeným „biodohledem“, smiřte se s tím, že Vám zabere celý mrazící box a vy v podstatě mrazíte skoro samou vodu.

Ve skutečnosti čerstvý listový špenát obsahuje přes 90 % vody. A proč tedy skladovat vodu?

Využijte proto naší nabídky SUŠENÝ ŠPENÁT POCTIVÝ GRUND. Máte ho kdykoliv po ruce.

Nabízí se nepřeberné množství kulinářského využítí. Od dnes velmi populárního smoothie, přes klasickou českou kuchyni špenátu s česnekem až po zaručeně zdravé recepty jako příměs do mletého masa, slaných moučníků či salátových zálivek.

Nabízíme balíčky 25 a 50 gramů. Balení je nejlépe skladovat v temnu, zachová se tím sytě zelená barva usušeného špenátu.

 

Něco o špenátu

100g v čerstvém stavu má 23 kalorií

První recepty, ve kterých se používá špenát, jsou dochovány v kuchařské knize z roku 1390.

Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny.

 

Vliv špenátu na zdraví

vitamin K – ovlivňuje srážlivost krve
vitamin C – posiluje imunitní systém
provitamin A a vitamin E zachycuje volné radikály v těle a tím zpomalují stárnutí
vitamin E, který chrání buněčné stěny a působí preventivně proti karcinogenním onemocněním

Dále pak

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • omezuje nebezpečí vzniku křečových žil a kardiovaskulárních onemocnění
  • podporuje léčbu bradavic a kuřích ok
  • napomáhá při lámavosti nehtů a vlasů, při spáleninách, zánětech sliznic v hltanu, ústech, žaludku a při žaludečních vředech

obsahuje:

Lutein – působí antioxidačně

Beta Karoten – pomáhá předejít onemocněním zraku

Draslík – reguluje krevní tlak

Výzkumy ovšem prokázaly přítomnost fytohormonů působících na vývoj svalstva.

Vzhledem k velkému obsahu vitamínu K musí při konzumaci dávat pozor lidé, kteří pravidelně užívají Warfarin.