patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě.

Sušená jablka POCTIVÝ GRUND jsou šetrně nasušené plátky. Sušíme pouze zdravé plody, odrůdy dle sezony.

Obecně platí pro sušení čím kyselejší jablko, tím chuťově lepší křížala. Takto upravené se nazývají křížaly. Jde o pradávný a velmi šetrný způsob uchování jablek. Sušením zachováme velké množství vitamínů , minerálů a bílkovin. Při sušení se v ovoci koncentrují ovocné cukry, které zamezí vývoji nepříznivých mikroorganismů a tím si ovoce ponechá svoji vůni i chuť.

Křížaly se Vám hodí úplně všude. Budou měsíce čekat v kanceláři v zásuvce na svoji chvíli. Nesníte je pouze, když zapomenete, že tam ještě jsou.

Přijdou k chuti na rybách, na golfu, při procházce na dovolené….

Nejlepší jsou jen tak samotné, dají se však přidat do moučníků, nápojů, lupínek, ovocných kaší, anebo povařené do sladkých omáček.

Zkuste určitě naši směs pro výrobu horkého ovocného nápoje, nebo svařáku.

K dostání je v obchodech v balení 50 a 100 gramů jako jednodruhové balení Sušená jablka POCTIVÝ GRUND, s kořením skořicové či zázvorové, anebo jako součást výrobku 50 a 100 gramů Sušená ovocná směs POCTIVÝ GRUND ovocný čaj/svařák.

Něco o jablku

100g v čerstvém stavu má 52 kalorií

Jablko je plod jabloně – malvice.

O jablku se dovídáme už z pradávné historie. Jeho podoba je součástí symbolů královské moci už od pradávna. Přirozeně se vyskytuje v mírném pásu severní polokoule.

Jabloň je cizosprašný strom, patří mezi dlouhověké stromy. Běžně se dožívají 60-80 let i nad 100 let a dorůstají výšky až 15 metrů v závislosti na druhu, odrůdě a podmínkách.

S jablkem je spjat i jeden pravděpodobný historický omyl. Eva skutečně utrhla ze stromu poznání plod, ale o tom, že by to mělo být jablko v Bibli zmínka vůbec není.

Plody jabloní dozrávají na konci léta nebo na podzim. Slupka zralého plodu se může barevně lišit podle odrůdy, od zelené přes žlutou až po červenou.

Světová produkce jablek stabilně stoupá, v roce 1980 bylo sklizeno 34 milionů tun, v roce 2007 již přes 64 milionů tun. V České republice bylo v roce 2008 sklizeno z 11,5 milionů stromů a 154 tisíc tun jablek.

Jablka mají nezastupitelné místo ve výživě, obsahují vitamín C, vlákninu a řadu antioxidantů. Z minerálních látek obsahují především draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor a mangan. Loupaná jablka mají výrazně horší podíl takovýchto složek.

———————————————————————————————————————————————————

Důvody proč nenechat sušená jablka POCTIVÝ GRUND bez povšimnutí:

  • chrání před vznikem poškození ledvin

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků

  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh

  • stabilizují hladinu cukru v krvi

  • zlepšují činnost střev

  • posilují dásně a čistí zuby

  • chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou

  • zajišťují správnou činnost svalů

Pravidelná konzumace jablek výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, což je výborné při léčbě revmatismu a dny.

Detoxikace organismu

Jablka jsou výtečným dietním pokrmem. Oboustranně regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven. Pektin takto napomáhá jen v případě, kdy je syrový. Varem se mění na rosol.